Pages

Sunday, October 19, 2025

Ayam gunting

💜 Rabu, 1 Oktober 2025 💜

Nak cerita pasal ayam gunting, yang dibeli di pasar malam Sitiawan. Ayamnya terlalu pedas. Padahal masa order selalu cakap, kurang pedas. Biasanya ayam gunting ni, beli untuk anak-anak. Sorang pun tak boleh makan, sebab pedas sangat. Jadi, simpan dalam peti ais.

Esoknya, saya plan nak adjust rasa ayam gunting pedas melampau semalam, dengan masak sweet sour. Saya potong la lebih kecil, bite size, yang potongan ayam besar-besar tu. 

Ayam gunting zaman sekarang
Sedih tengok.  

Ayamnya nipis je, tepung yang tebal.

Nipisnya ayam dalam ayam gunting
Ni lagi sedih.

Yang ini lagilah nampak nipis. Senipis sehelai kertas, ayamnya.

Jadi hari tu saya masak sweet sour. Berjaya kurangkan level pedas ayam gunting. Habis juga lauk tepung ayam gunting masak sweet sour tu. 

Itu jer nak cerita. Tak beli dah la situ. 

Jumpa lagi, ye. 

17 comments:

  1. lama tk mkn ayam gunting..mmg kalo bli tkmo yg pedas..ni kalo pedas mmg pyh la nk abis..nasibaik bole buat sweet sour ye

    ReplyDelete
  2. Memang pilih yang biasa je kalau ayam gunting nie,sebab pernah beli yang pedas, memang tak boleh makan.. ayam gunting kena makan panas² baru habis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, Linda. Kalau dah sejuk, liat jadinya.

      Delete
  3. Ayam gunting pun mahal juga dah sekarang rm9-10 sekeping. Tepung ke tebal. Isinya nipis je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la pasal. Tak padan benor dengan harganya.

      Delete
  4. Tebal jugak tepung tu. Patut lah pernah beli ayam gunting rasa liat. Rupanya tepung yang tebal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la pasal. Tak berkat la orang sekarang niaga.

      Delete
  5. Ayam gunting ni fav my Dania...dia tau je mana yang paling sedap...setakat ni kat foodtruck area rumah kami..kalau pasar malam punya dia x nak beli sebab kureng katanya...sedap kat tekak dia la tu..SA dah tua2 ni memang x lalu makan makanan macam ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tahu mana sedap, elok la beli situ je. Lebih kurang sama je macam kat pasar malam sini, kureng skit. Ye, SA, makanan orang muda sekarang.

      Delete
  6. Tertumpah chili flakes kot sampai pedas sangat. Kiranya ayam gunting boleh dapat nama baru, ayam kertas, hahahah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu la, serbuk cili dia tu terover tuang agaknya.
      Huhu... sedih dengor ayam kertas, tak berbaloi dengan harganya, RM10. Patut tukar nama ke tepung gunting, bukan ayam gunting. 🙈

      Delete
  7. Ala...sedihnya rupa ayam gunting tuh begitu. Next time Tot cari ayam gunting yang gebu gebas ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada satu tempat tu, KSarie, tapi tutup sokmo pulak. Huuu...

      Delete
  8. Ini macam ayam shilin yaaa kak. Saya dulu suka ayam begini. Tapi gara2nya pas beli shilin di salah satu mall sini, ntah Krn ayam tak seger, tapi berbau ayamnya. Saya langsung mual. Sejak itu macam trauma kalo beli ayam begini. Apalagi memang lebih banyak tepung drpd ayam nya 😞. Better buat sendiri kadang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, betul, seperti ayam goreng dari Taiwan. Setuju, buat sendiri di rumah lebih elok.

      Delete
  9. Wah sedap nampak..napak agak rangup..

    ReplyDelete