Tuesday, November 18, 2025

Gambar makanan

 Assalamualaikum, semua... 😊

Alamak, semalam saya tak sempat nak blogwalking ke rumah kome. Nanti saya cuba jalan sikit-sikit bila free, ya. Ada banyak urusan luar semalam.

Entri kali ini, saya nak berkongsi gambar makanan yang saya ambil dari beberapa tempat yang saya sempat snap. Ha, jom tengok...

Nasi kandar beratur 786 Kampar
Nasi Kandar Beratur 786 Kampar. 28 Oktober 2025.

Minta nasi separuh saja. Lauk, ikan keli goreng, bendi dan telur masin. Ikan keli garing dan sedap.

Pinggan nasi kandar suami saya.
Ini pinggan suami saya.

Sama pula, dua-dua ambil lauk ikan. Cuma suami sayurnya, kobis, dan nasi penuh. Surrrr.....

Ayam goreng berlengas
Ayam goreng berlengas, you...

Pertama kali saya masak lauk ayam goreng berlengas, iaitu pada 27 Oktober 2025 yang lepas. Tak tahu pula saya, senang je nak masak lauk ni. Lain kali bolehlah masak lagi. Sedap pula tu. Masuk bakul angkat sendiri.

Murtabak daging
Ini murtabak daging.

Saya perangat murtabak yang dibeli kat pasar malam. Makan sarapan. Bila perangat, dia jadi lebih sedap sebab kulit dia sedikit rangup. Huuu... πŸ˜‹

Spagetti goreng
Ini pula spagetti.

Saya masak spagetti goreng pada 20 Oktober 2025. Masak macam nak goreng mi. 

Alhamdulillah. Nikmat dapat makan sedap-sedap.

Hari ni sarapan kome nak makan apa? Saya tak pasti lagi ni. Entah-entah kena keluar rumah lagi hari ni.

Ok. Jumpa lagi, ye. πŸ’—

37 comments:

  1. Penasaran dengan rasa ayam goreng berlengas tu

    ReplyDelete
  2. Eh, kenapa saya baru tahu kedai nasi kandar ada ikan keli goreng jugak. hihi..gaya goreng dia macam ayam goreng juga ye.
    Ayam goreng berlengas sedap, suka macam lauk style macam ni. Dia tak berkuah sangat sebab bukan jenis makan banjir².
    Alhamdulillah dapat menikmati makan sedap-sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah. Tapi tak semua restoran nasi kandar kot, ada ikan keli goreng ni.
      Betul, sesekali lauk yang tidak berkuah ok juga, Fizah. Alhamdulillah. Rezeki dari Allah.

      Delete
  3. ayam goreng belengas mmg mudah...1 lauk tu mkn ngan nasi panas2 mmg yummy

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul mama tisya, cukup satu lauk tu jer. πŸ˜‹

      Delete
  4. Lama plak x makan nasi kandar...hari tu makan yang kat Ipoh, yang nasi dia warna kuning tu and lauk popular dia ayam bawang....dapnyaaaaa.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasi warna kuning? Nasi vanggey ke, nasi ganja? Hehe.. saya pun tak tahu.

      Delete
  5. hari ni sarap kat kedai sambil minum kopi sorang sorang

    ReplyDelete
  6. Hari ini sarapan luar: laksa utara dan teh tarik.
    Alhamdulillah dapat makan sedap-sedap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedapnya, sarapan laksa utara dan teh tarik. Lama tak pekena teh tarik. Balik balik saya dok minum kopi je. Nanti tunggu lepas ambik darah, nak minum teh tarik sekali.
      Alhamdulillah ye, NA. Rejeki.

      Delete
  7. ayam goreng berlengas....resepi baru ke tak pernah dengo. Mesti ayamnya berpeluh2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab rupa dia berlengas gitu, kak Notie. Hehe.. ha ah, bolehlah dikatakan resepi baru, dalam tahun ni baru timbul, tak silap saya. Nak join SK gelak sekali. πŸ˜‚

      Delete
  8. Sy belum pernah masak ayam belengas, daging belengas jer pernah tapi kalau nak repeat balik kena jugak tengok semula resipi, hihi. Sedapnya spaghetti dan nasi kandar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah, saya pun masak sambil tengok resepi, SK.
      Sedap, Alhamdulillah.

      Delete
  9. hari nie makan roti canai beli dekat kafe je.. malam tadi masak nasi impit dengan rendang ayam, ada lagi,,,bawa je lauk tengah hari lah...kikiki

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajin Linda masak nasi impit dengan rendang ayam. Rasa macam hari raya gitu.

      Delete
  10. Sekarang sebelum makan kena amek gambar makanan dulu.

    ReplyDelete
  11. terliurnya tengok nasi kandar...dekat sini belum jumpa yang rasa surrrr

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke... kena pi Penang juga agaknya ye, Afzan. Hehe..

      Delete
  12. Tengok murtabak daging teringat bulan puasa dah dekat...

    ReplyDelete
  13. Isssh, di Malaysia kemarin saya cuma 1x makan nasi kandar, di Ipoh, tp bukan yg terkenal pula. Sebab baru tahu di Ipoh kedai makan banyak tutup jelang sore πŸ˜…πŸ˜…. Jadi semua nasi kandar yg saya nak coba, dah tutup Krn saya plannya makan malam 🀣🀣.

    Untung ada 1 yg buka, tapi bukan terkenal saya rasa. Nasi kandar Bharkat. Sedap sih, tapi kecewa lauk dah banyak habis 🀣🀣🀣🀣. Jadi seadanya saja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak... lain kali datang Malaysia, makan nasi kandar lunch hour la, Fanny. Ada juga yang buka malam, tapi di KL ada kot. Di ipoh, ada, mamak yang lokasinya di shopping mall, contoh di Lotus Ipoh Garden. Oh, dapat juga merasa ya Fanny, walau lauk tak banyak.

      Delete
  14. sedapnya menu tu. pagi td sy mkn nasi kerabu shj.

    ReplyDelete
  15. Tak sabar nak jalan-jalan ke Perak...terutama Ipoh. Nak sarapan di Canning Dim Sum. Cepatlah datang wahai cuti....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pernah lagi sampai di situ, sebab kurang minat dengan dim sum. Tapi tempat itu memang famous, saya rasa, kan kak.

      Delete
  16. Ammi pun kalau spaghetti tu biasa buat ikut style kampung2 je sbb tu selalu beli angel hair. halus sikit. agak2 mi kuning takde ammi jadikan je angel hair mi sup. Ahakss... kita buat dia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul, Ammi. Lagi pun, spagetti tahan lagi lama, lambat expired banding mi kuning, kan.

      Delete
  17. KSarie belum breakfast lagi ni. Langsung kelaparan tengok post yang iniπŸ˜‹

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe... pukul 11 pagi belum sarapan, dah jadi IF dah tu. Patut KSarie badan slim.

      Delete