Assalamualaikum, semua...
Cerita saya dan suami bersarapan di Restoran Bawah Pokok pada 20 Disember 2025 yang lepas. Sudah lama tak sarapan di sini. Sebelum itu, kami ada urusan bank dan pergi Watson di Sitiawan. Singgah sarapan sini. Agak lewat juga, dalam pukul 10 pagi macam tu.
Sementara tunggu pesanan kami sampai, ambil kuih dulu.
![]() |
| Popia sira dan lepat pisang. |
Sekejap saja tunggu, makanan pun sampai.
![]() |
| Saya pesan mi rebus. |
Agak pekat kuahnya. Ok. Boleh tahan rasanya. Alhamdulillah.
![]() |
| Suami pesan mi goreng mamak telur mata. |
Saya rasa sikit mi goreng. Orait juga, boleh tahan.
Rupanya, kami pelanggan terakhir sebelum kedai nak tutup untuk sesi pagi. Ada dua sesi kedai ini dibuka, untuk sarapan, dan sesi petang untuk makan malam.
![]() |
| Suami sedang bayar di kaunter |
Tuan kedai sempat bagi rasa kuih semperit yang dijual. Ha, boleh tahan, sedap. Kami tak order. Awal sudah bagi tester kuih raya. Kuih semperit saya boleh buat sendiri. Walaupun tahun ini, tak pasti nak buat kuih raya ke idok. Tengok la kalau rajin. Belum puasa sudah bercakap tentang kuih raya.
![]() |
| Kedai ini di bawah pokok besar. |
Asal nama kedai. Restoran Bawah Pokok, sebab memang ada pokok besar di tengah kedai di mana bumbung restoran melalui batang pokok yang besar itu. Mesti dah berpuluh tahun usia pokok besar.
![]() |
| Pokok besar banyak tumbuhan menumpang |
Alhamdulillah. Lokasi kedai di dalam kawasan perumahan di Sitiawan. Kalau orang tak biasa, memang tak jumpa, sebab bukan di jalan utama. Dulu-dulu, kami pernah sarapan di sini, makan roti canai. Mungkin lain kali boleh datang untuk sesi petang pula.
Baiklah. Sekian perkongsian.
Jumpa lagi, ye. 💗






Kalau sedap boleh repeat. Seram pulak nengok size pokok tu.
ReplyDelete