Friday, December 19, 2025

Sarapan di rumah

 Assalamualaikum, semua...

Cerita pada 6 Disember 2025 yang lepas. Ada hari, memang malas keluar, jadi buat sarapan di rumah saja. Saya buat cucur ketam atau cucur crabstick ya, orang panggil. Pertama kali cuba buat. Jejari crabstick tu, suami tolong potong kecil-kecil dan masukkan dalam adunan. 

Cucur crabstick
Le' cucuq ketam

Sepatutnya, guna lebih banyak potongan crab stick. Baru rasa lebih ketam. Saya cuma cedok seketul potongan crab stick dalam satu ketul cucur. Tak apa, lain kali boleh perbaiki, letak lebih banyak. Habis, Alhamdulillah, makan cicah sos cili dan mayonis.

Nasi goreng ikan rebus
Goreng nasi juga. 

Cucur tu, side dish. Main dish adalah nasi goreng ikan rebus. Saya masukkan isi dari seekor ikan rebus, baki lauk lepas-lepas yang tak habis, ada dalam peti ais. 

Makan nasi goreng ikan rebus dengan sambal tumis petai. Peh! Tak tahu nak cakap camana. 😋 Alhamdulillah, nikmat dan rezeki.

Hari ini adalah hari terakhir persekolahan. Ke, ada yang sudah cutikan anak sekolah awal-awal? Saya sekarang masih tidak percaya yang Sulaiman sudah habis sekolah. Tidak perlu lagi bangun awal pagi untuk sediakan sarapan untuk Sulaiman. Sulaiman ni, anak bongsu saya. Jadi lepas ni, boleh la bungkus pakaian sekolah lama semua, clearkan mana patut dalam almari. Sulaiman rancang untuk kerja, tahun depan, sementara tunggu keputusan SPM keluar. Banding dua orang abangnya, yang lebih memilih untuk lepak rumah saja, sebelum sambung belajar. 

Oklah. Salam Jumaat yang mulia. Jumpa lagi, ye. 💗

3 comments:

  1. Sedap ni cucur. Sambal petai confirm bertambah makan

    ReplyDelete
  2. janji rajin nak buat...pasti seronok menikmati sarapan pagi

    ReplyDelete
  3. cucur ni mudah cuma kerajinan tu kena ada hihihihi

    ReplyDelete