Tarikh: Isnin, 18 Ogos 2025
Sarapan, suami beli di Restoran Kak Za. Bungkus, makan di rumah.
![]() |
Nasi dagang, lauk ikan tongkol. |
Sedap nasi dagang. Nasinya banyak. Gendut dibuatnya.
Masa pergi pasar hari Ahad, jumpa pucuk ketereh atau janggus atau gajus.
![]() |
Ulam, pucuk gajus. |
Ada banyak khasiat makan ulam macam ni. Walaupun bila makan, ada rasa kelat sikit, daunnya. Kalau ada ulam macam ni, dan saya malas tumbuk sambal belacan, kami biasanya makan dengan budu je. Dalam budu, ada cili padi, bawang dihiris sikit, dan perah limau. Macam ni, 👍 rasa dia.
Boleh nampak pelangi dalam gambar di bawah?
![]() |
Tak berapa jelas pula, pelanginya. |
Gambar ambil hari yang sama, dari dalam kereta.
Lepas suami pergi kerja pukul 10 pagi, saya masuk dapur dan masak gulai ikan tongkol. Hehe.. baru lepas sarapan ikan tongkol. masak pun ikan tongkol juga. Tapi kita masak di rumah, mana sama macam beli di kedai.
![]() |
Gulai ikan tongkol |
Saya guna ikan tongkol seekor je. Lepas tu, malas rebus dulu ikannya. Masuk terus dalam gulai. Tapi saya masak lama, api perlahan, sampai isi ikan lembut.
Keesokannya, ikan tongkol tinggal sepotong je. Jadi, saya tambah telur rebus dalam gulai.
![]() |
Jadi gulai telur campur ikan. |
Ikan pun tak kelihatan dalam gambar. Alhamdulillah. Kalau saya yang dulu, sanggup pergi kedai, beli roti gardenia, untuk cicah dengan gulai. Tapi saya yang sekarang ni, sejak kena jaga makan sebab kolesterol tinggi, dah kurang makan benda dari tepung seperti roti dan biskut. Rindunya nak makan roti bakar, cicah gulai. Sedap, tau. Hehe...
Ok la. Jumpa lagi, ye. 💗
kuah ikan tongkol tak habis, kita humban telur biar tak bazir gitu je. takyah masak lauk banyak2 kali dah
ReplyDeleteore klate mmg suka mkn roti cicoh gulai...ulam kita tk mkn ..gulai tongkol suka juga
ReplyDelete