Tuesday, December 2, 2025

Daging goreng

 Assalamualaikum, semua...

Cerita saya masak apa, pada 14 November 2025 yang lepas. Dua tiga hari sebelum itu, ada pergi pasar, beli bahan mentah sikit. 

Daging goreng
Daging goreng

Daging batang pinang sekilo harga RM43. Sesekali. Nanti tengok, musim nak raya, berapa harga dia. Saya rebus daging dalam periuk saja. Bila air rebusan sudah kering, saya tambah minyak, masukkan bawang bombay, cili api, serai dan serbuk kunyit sikit. Bila sudah rata, masukkan kacang buncis, garam dan serbuk lada putih. 

Telur dadar
Telur dadar

Ulam, potong timun je. Takde gambar. Alhamdulillah, rezeki hari itu. 

Semoga urusan anda semua hari ini berjalan lancar dan dipermudahkan olehNya. Hari ini, budak-budak SPM kertas Pendidikan Islam. 

Baiklah. Jumpa lagi, ye. 💗

2 comments:

  1. Wah..fav SA ni Nur masak macam ni, letak plak cili api sebiji2 kan...tp buat masa ni kena control makan daging...platelet darah masih tinggi x turun2..

    ReplyDelete
  2. Musim raya lagilah mahal harga dia rasanya kan. Sesekali kita teringin ni bolehlah beli. Saya suka style masak macam ni. Mudah je. Kalau versi masak kicap atau berlengas pun macam ni juga kaedahnya. Daging tu kalau lauk dia saja pun dah okay. Kadang tak tahu nak regukan dengan sayur apa. Ulam timun pun bolehlah kan.
    Semoga Allah permudah semua calon SPM menjawab soalan kertas peperiksaan harini. Aamiin.

    ReplyDelete