Tarikh: Khamis, 14 Ogos 2025
Saya guna serbuk perapan ayam madu Adabi. Baru pertama kali nak cuba. Beli satu paket kecil, harga RM3 di kedai runcit dekat rumah.
![]() |
Bahan-bahan nak masak ayam bakar. |
Lepas ayam dicuci, saya perap ayam dengan olive oil dan serbuk perapan ayam madu Adabi.
![]() |
Siap, gaul rata ayam. |
Masih ada lagi baki serbuk perapan. Tak guna ayam seekor pun. Saya beli ayam siap dipack di Supermarket Aeon, beberapa ketul ayam harga RM9.30.
![]() |
Guna periuk non stick je |
Ada dapur old fashion, guna arang. Tapi saya macam malas nak buat api. Kalau ada tenaga orang lelaki di rumah, boleh juga suruh. Lain kali. Saya masak ayam dalam periuk non stick. Tak letak apa-apa minyak. Air ayam keluar sendiri.
![]() |
Sudah siap! |
Sedap. Warna merah, macam ayam bakar kedai nasi berlauk kelantan. Isi ayam lembut. Puas hati masak ayam dalam periuk. Saya tak pandai guna air fryer, ayam jadi kering. Senang ada serbuk perapan begini. Memudahkan kerja di dapur.
![]() |
Masak sayur campur pula |
Masak campuran sayur brokoli, kobis bunga, carrot dan baby tomato, guna kuali sama. Saya tak tambah minyak, guna lebihan sisa masak ayam sebelum itu. Saya tambah black pepper dan serbuk perasa sikit. Patutnya, tumis bawang putih dulu kot. Tapi hari itu, hari malas saya, nak potong bawang pun malas.
Ringkas je masak pada hari itu.
Saya kalau beli nasi kerabu, suka pilih lauk ayam bakar. Walaupun ayam bakar masak hari ini tak ada aroma arang, tapi boleh la, buat rasa-rasa.
Ok. Jumpa lagi, ye. 💗
Kira guna minyak jugak kan tu kak Nur tambah olive oil sikit. Kalau tak tambah olive oil tu mungkin dia akan jadi kering sikit. Senang kerja ada ready made serbuk perapan. Saya pun tak suka jenis kering. Jarang guna oven, sebab tu tak beli air fryer juga. Microwave okay lagi kot dia tak kering sangat hasilnya. Kalau saya pun guna lebihan hasil ayam bakar tu je untuk tumis sayur. Sedap ada extra rasa, tak payah tambah garam pun takpe. Samalah kita suka pilih lauk ayam bakar. Jarang sekali nak pesan daging bakar atau ikan goreng tepung tu.
ReplyDeletekalau guna air fryer biasa SA gaulkan minyak untuk x nak ayam tu kering...
ReplyDeletePernah beli jugak serbuk adabi tu..kena modified sikit baru ok rasa dia...
ReplyDeletemacam best je guna serbuk perapan ni. nanti boleh tambah2 bahan kita sikit
ReplyDeletekalau bakar ayam dalam air fryer masa marinate tu perlu letak minyak sikit ataupun kalau taknak letak butter sikit. Pastu kena juga diterbalikkan ayam tu biar masa rata
ReplyDeleteOkey juga masak ayam bakar dalam kuali non stick sampai garing, tak melekat pulak. Macam ayam dekat kedai nasi kerabu rupa dia. Kalau masak macam ni, boleh makan bertambah nasi dibuatnya, Tot.
ReplyDeletesy guna pan anti lekat tu utk bakar ayam. bungkus dgn daun pisang. hasilnya memuaskan hati. X suka guna arang sbb api susah nak hidup...
ReplyDelete