Ini adalah gulai lemak yang saya masak dalam entri sebelum ini yang saya cakap sangat sedap tu. Cuma, saya guna ayam. Dalam buku resepi arwah mama saya, resepinya tertulis Itik Lemak Nangka. Maaflah, tiada gambar untuk resepi asal, mama saya salin dari mana tak tahu.
![]() |
Gulai lemak ayam |
Saya pernah makan gulai lemak nangka sekali, sedap! Di sini saya share resepinya.
Bahan-bahan:
500 gram nangka muda (dipotong dan direbus hingga empuk)
500 gram itik (dipotong kecil dan perap dengan air asam jawa dan garam)
4 cawan santan
2 cawan air
1 cawan minyak
3 keping asam gelugur
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Bahan A untuk dikisar:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
2 inci halia
2 inci belacan
2 sudu udang kering
10 tangkai cili kering
Bahan B untuk dikisar kering:
1 sudu jintan manis
1 sudu ketumbar
1 sudu lada hitam
Cara membuat:
1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan bahan A sehingga naik bau, kemudian masukkan bahan B. Kacau rata dan masukkan itik bersama air.
2. Biarkan api sederhana dan biarkan itik empuk. Apabila itik empuk, masukkan asam keping dengan nangka. Kacau hingga mendidih.
3. Kecilkan api, masukkan santan, garam dan serbuk perasa secukupnya. Kacau perlahan supaya tidak pecah santan.
Ok. Selamat mencuba! Walaupun ayam dalam gulai lemak sudah habis, saya rebus telur tambah dalam kuah dia, sebab sedap, sayang nak buang.
Pun sedap, walaupun cuma telur rebus. 😋
Ok. Selamat mencuba. 💗
waahhhh ini kalau itik lemak nangka mmg feveret adik Ana! hehehe
ReplyDeleteWah, gitu. Boleh la Ana buat untuk dia.
DeleteOk, misi mencari nangka muda. Sy pun nak ganti itik tu dgn ayam la. Nampak sedap sangat. Tq Nur share resipi.
ReplyDeleteCer tanya Wak Warisan Tani. Hihi..
DeleteSama-sama. ^_^
Kami di kampung dulu kalau ada kenduri selalu juga masak kari ayam + nangka muda. Rindu, lama tak makan...
ReplyDeleteYg resepi Nur ni Sy save ye, nmpk sedap tu
Wah... bestnya! Orang kampung masak mesti sedap.
DeleteSila, PH. :)
Wah...pekat sedap nampaknya tu.
ReplyDeleteBerpanjangan pahala untuk mama awak, share resepi di blog.
Terharu saya, Ujie cakap ni. Saya takde pula terfikir ke situ. Terima kasih, Ujie. Mudah-mudahan. Aminn..
DeleteAik? Baru je semalam uncle makan salai itik...
ReplyDeleteWah, sedap tu uncle, itik salai. Tapi, mahal, kan.
DeleteLama tak makan masak lemak nangka.
ReplyDeleteItu la, lauk jarang jumpa.
DeleteSedapnya. Thanks kongsi resepi tau.
ReplyDeleteSama-sama, Mulan. :)
DeleteNampak sedap
ReplyDeleteSangat sedap! Alhamdulillah.
Deletesedap nmpknya menu itik tu
ReplyDeleteSedap! :)
DeleteBoleh ubah protein yang digunakan.
ReplyDeleteBagus juga kongsi resipi. Mana tahu ada yang hendak cuba.