Thursday, March 13, 2025

Resepi Itik Lemak Nangka

 Ini adalah gulai lemak yang saya masak dalam entri sebelum ini yang saya cakap sangat sedap tu. Cuma, saya guna ayam. Dalam buku resepi arwah mama saya, resepinya tertulis Itik Lemak Nangka. Maaflah, tiada gambar untuk resepi asal, mama saya salin dari mana tak tahu.  

Gulai lemak ayam

Saya pernah makan gulai lemak nangka sekali, sedap! Di sini saya share resepinya. 

Bahan-bahan:

500 gram nangka muda (dipotong dan direbus hingga empuk)

500 gram itik (dipotong kecil dan perap dengan air asam jawa dan garam)

4 cawan santan

2 cawan air

1 cawan minyak

3 keping asam gelugur

Garam dan serbuk perasa secukupnya

Bahan A untuk dikisar:

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

2 batang serai

2 inci lengkuas

2 inci kunyit hidup

2 inci halia

2 inci belacan

2 sudu udang kering

10 tangkai cili kering

Bahan B untuk dikisar kering:

1 sudu jintan manis

1 sudu ketumbar

1 sudu lada hitam

Cara membuat:

1. Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan bahan A sehingga naik bau, kemudian masukkan bahan B. Kacau rata dan masukkan itik bersama air.

2. Biarkan api sederhana dan biarkan itik empuk. Apabila itik empuk, masukkan asam keping dengan nangka. Kacau hingga mendidih.

3. Kecilkan api, masukkan santan, garam dan serbuk perasa secukupnya. Kacau perlahan supaya tidak pecah santan.

Ok. Selamat mencuba! Walaupun ayam dalam gulai lemak sudah habis, saya rebus telur tambah dalam kuah dia, sebab sedap, sayang nak buang.


Pun sedap, walaupun cuma telur rebus. 😋

Ok. Selamat mencuba. 💗

2 comments:

  1. waahhhh ini kalau itik lemak nangka mmg feveret adik Ana! hehehe

    ReplyDelete
  2. Ok, misi mencari nangka muda. Sy pun nak ganti itik tu dgn ayam la. Nampak sedap sangat. Tq Nur share resipi.

    ReplyDelete