Sunday, June 15, 2025

Homemade Mempelam Asam Boi

 Pada 6 Jun yang lepas, suami saya ada bawa balik satu plastik buah mempelam. Orang bagi, dari pokok di tempat kerja lama suami. Saya panggil buah mempelam. Korang panggil apa? Mangga, ya? Orang Kelantan panggil, pauh.

Suami saya suka beli buah potong yang ditimbang bila ada Food Fest. Lepas tu, boleh tambah serbuk asam atau kuah rojak. Satu bekas, memang kami boleh habiskan dalam satu masa, sambil nonton tv. 😋 Saya sejenis yang suka juga makan buah, tapi malas nak mengupas. 🙈

Hari tu, suami saya pun memulakan projek mempelam asam boi dia. Dia buat carian sendiri macamana cara nak buat. Banyak juga la buah mempelam dia bawa balik, lebih 5 biji. Besar-besar pula tu.

Bahan-bahan suami guna untuk buat mempelam asam boi:

  1. Mempelam dipotong
  2. Asam boi (saya panggil asam ko)
  3. Cili padi merah (ikut citarasa sendiri, nak pedas, letak lebih). Diketuk sikit.
  4. Air aiskrim soda. Letak sikit. Tujuan, bagi mempelam rangup.

Jadi, tak perlu masuk gula la. Sebab dapat gula dari air berkarbonat tu.

Banyak dah makan waktu uji rasa. Tak lama pun dapat simpan dalam peti ais. Sudah terliur. 🤤

Homemade mempelam asam boi atau mangga asam boi atau jeruk yang lazat
Balang pertama homemade mempelam asam boi.

Lepas habiskan balang pertama tu, kami macam sibuk sikit, lupa nak makan balang kedua yang disimpan dalam peti ais. 

Selang dua tiga hari, barulah teringat untuk makan bersama. 


Homemade mempelam asam boi atau mangga asam boi yang lazat
Makan lagi mempelam asam boi, guna lidi. Feeling ala-ala beli di kedai, padahal buat sendiri.

Bila makan mempelam asam boi balang kedua ni, rasa dia lebih intense dan pedas. Maklumlah, sudah beberapa hari peram dalam peti ais. Lagi sedap! 😋Tak boleh berhenti makan. Masam ada, pedas ada. Semua rasa cukup. 

Itulah ceritanya. Bukan selalu orang sedekah mempelam ni. Alhamdulillah. Rejeki.

Baiklah. Jumpa lagi, ye. 💗

26 comments:

  1. Saya pun suka makan buah tapi malas kupas.
    Ooo bubuh ais krim soda boleh bagi buah rangup ye,
    Boleh cuba ni. Tq for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. sama pula kita.
      Ha ah, guna air aiskrim soda. Suami saya dapat resepi dari youtube.

      Delete
  2. Saya pun panggil mempelam jugak
    Uihhh sedap ni, selalu beli pelam kat traffic light tu tu, tapi mahal rm10.
    Ohh kena letak air soda bagi rangup ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah, akak pun ada beli juga, RM10, tak banyak pun.
      Akak pun baru tahu, guna aiskrim soda.

      Delete
  3. Tu la tak sure apa beza mangga, mempelam, pauh. Banyak spesis mangga ni sebenarnya kan. Cie selalu juga buat jeruk asam boi gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asal mempelam muda, boleh je la ye, Cie.

      Delete
  4. sama kami pnggil mempelam jugak hehe

    ReplyDelete
  5. Linda selalu letak gula, cili, asam boi... Goncang2..dah sekata kena semua, terus ngap... Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha.. tak membuang masa, orang kata. 👍

      Delete
  6. Aduh, kecur air liur dibuatnya kak. Mujurlah baru makan buah potong dengan sos rojak dan serbuknya. Kadang panggil mempelam, kadang mangga. Dapat makan mangga asam boi ni memang payah nak berhenti makan. hihi..

    ReplyDelete
  7. Kalau dekat memang hulur bekas plastik satu hehe.

    ReplyDelete
  8. Ala langsung ngences la. Udah la memang favourite makan mangga asam boi ni.

    ReplyDelete
  9. uh sedapnya. kalau dapat pelam yang lemak buat macam ni memang sekejap je habis

    ReplyDelete
  10. Ya allah terliur SA dibuatnya..sedap tu...SA dulu selalu buat kedondong asam boi tu...bergenang la air liur teman ha....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, kedondong asam boi? Huhu.. telan ailio jap.

      Delete
  11. Tak terpikir buat ini pakai air soda 😍😍😍. Nanti saya nak coba lah kak. Mangga di rumah mama LG banyak berbuah. Biasanya maniiiiis sangat. Tapi ntah kenapa tahun ini masam. Makanya harus dibuat manisan macam nih

    ReplyDelete
  12. Mempelam asam boi ni kalau masam saya mmg tolak tepi huhuu... Tak blh makan masam2 ni 😅

    ReplyDelete