Ayam sup siam tumis darat

 Rabu, 25 Ramadan 1446 H

Assalamualaikum semua... 

Harap semua pembaca sekalian sihat-sihat belaka.

Sudah siap masak dah lauk berbuka hari ni. Saya masak ayam masak sup siam, tumis darat.

Rebus dulu ayam dengan kentang.

Masa dah naik mendakan atas air rebusan tu, guna sudu, ceduk keluar. 

Sementara tunggu ayam dan kentang empuk, hiris bawang merah, bawang putih, halia, serai dan cili api. Saya takde daun ketumbar. Kalau ada, boleh masuk sekali dengan akar dia. 

Guna pes sup siam Saji.

Pertama kali guna pes ni. Sebelum ni, pernah guna yang perencah sup siam Adabi.

Masukkan pes dalam ayam dan kentang yang sedang direbus.

Dalam kuali lain, tumis bawang, halia, serai, cili hingga kekuningan. 

Sudah siap untuk masukkan dalam sup.

Bila nak masukkan tu, barulah saya sedar yang saya terlupa satu benda. Masa tumis bawang awal-awal tadi, saya lupa masukkan 4 sekawan. Halaaa....  mabuk betul. Takpelah, dah lepas.

Dah siap!

Lepas masukkan bahan yang ditumis asing tadi, masukkan garam, lada sulah dan serbuk perasa. Kacau-kacau, tutup api. Masukkan air limau kasturi. Siap! 

Macam kurang menarik dalam gambar. Kalau ada benda warna hijau macam daun ketumbar tu, sedap juga. Hmmm... takpe la. Guna apa ada di rumah.

Ni pertama kali saya masak sup, tumis darat. Kalau tak, masak macam biasa la, tumis dulu bawang, baru tambah air dan bahan-bahan lain. Lain macam bau dia, wangi semerbak. Tak sabar nak tunggu waktu berbuka. 

Ok. Kome masak apa hari ni? 

Jumpa lagi, ye. 💗

28 comments:

  1. tak tau lagi kak nak masak apa..tekak teringin nasi lemak,tgk la sampai rumah nanti rajin ke tak haha
    baru agaknya pes sup siam tu kan,saya belum jumpa lagi dekat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap tengok orang makan nasi lemak ayam goreng ye, Afzan. Akak pun macam teringin juga. Hihi..
      Ha ah, akak pun first time jumpa pes sup siam Saji.

      Delete
  2. Sup ayam makan dengan nasi saja pun dah sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Nikmat hirup sup yang panas dan masam-masam tu.

      Delete
  3. Saji pun ada sup siam ya. Sedapnya sup ni.

    ReplyDelete
  4. Awalnya Nur siap masak. Bolehlah lepak2 dulu, lama lagi ni nak berbuka. Sedap jugak Sup Siam Ayam, kan. Sukalah anak² bujang Nur.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah, SK, saya petang suka terbongkang depan tv. Sebab petang, dapur luar tu panas.

      Delete
  5. Senang sekarang ini semua ada perencah untuk buat sesuatu makanan.

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. Tumis darat tu, kita tumis asing, tak masak dalam periuk yang sama, uncle. Biasanya, kita masak sesuatu, kita tumis dulu.

      Delete
  7. wah dah tukar langsir rumah ni ye.
    ammi tak pernah masak apa-apa pun guna konsep tumis darat ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah, tukar langsir.
      Saya pun baru nak cuba, Ammi.

      Delete
  8. PH kalau buat sup tulang suka juga tumis darat ni sbb tulang rebus dulu dlm pressure cooker. Nanti tukar air, letak sayur semua then bawang² ni tumis asing baru masukkan dlm sup tu

    ReplyDelete
  9. Terasa nak buat sup juga lah hari nie.. Sebulan puasa nie, tak pernah lagi masak sup

    ReplyDelete
  10. Sedap sup siam ni buat masam2. Tambah telur dadar. Sedapnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Saya pun suka sup ada masam-masam. Selera makan.

      Delete
  11. Tak pernah guna pes Saji. Tak perasan pulak masa masuk pasar raya. Nanti kena cari ni.

    ReplyDelete
  12. oh saji pn ada perencah sup siam juga..tk pernh nmpk..biasa guna yg adabi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, saya pun pertama kali jumpa Saji ni.

      Delete
  13. Waah pasti sedap. Saya memang suka yg berbau SOP begini kak. Apalagi kalo utk berbuka. Segar badan makan yg berkuah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul! Rasa lapang dada, hirup sup panas.

      Delete

Powered by Blogger.