Sebelum ni, kalau ada leftovers makanan atau lauk tak habis, esoknya aku akan guna untuk masak nasi goreng. Tapi sekarang, aku 'wrap' kan aje.
Pecah telor dalam mangkuk letak ajishio dan pukul, inti wrap, gardenia roll-up wraps, dan 2 keping cheese. |
Inti wrap, bahan-bahan:
Bawang bombay (potong dadu)
Daging kisar
Ubi kentang atau keledek (potong dadu)
Sedikit serbuk kari ikan
Salt and pepper to taste
Cara masak:
Semua kuantiti satu je. Bawang bombay tu, kalau besar, potong separuh. Senang je nak masak.
1. Panaskan kuali. Masukkan olive oil sikit. Tumis bawang bombay. Tak perlu hingga garing, bila sudah naik bau, boleh masukkan daging kisar Ramly.
2. Sebab daging kisar masih beku, balik-balikkan bersama bawang dalam kuali. Ambil masa, tapi daging akan hancur dan masak.
3. Masukkan kentang. Masukkan serbuk kari sedikit, serbuk perasa dan garam. Kacau rata. Tutup kuali, supaya kentang boleh empuk.
4. Bila kentang sudah empuk, tutup api, boleh guna sebagai inti wrap. Boleh refer gambar pertama di atas, rupa inti wrap dah siap.
Cara Sediakan Wrap
1. Guna kuali non stick. Panaskan kuali. Tak perlu letak minyak atau butter. Masukkan je 2-3 sudu inti karipap atau wrap kita dah sediakan tadi.
2. Kalau keluarkan dari peti ais sebab dah sediakan hari sebelumnya, kacau-kacau supaya panas. Yang aku buat ni, baru siap. Jadi, boleh terus tuang telur yang telah dipukul dengan ajishio. Kalau tak nak letak ajishio (white pepper), boleh letak apa-apa serbuk perasa ke, paprika ke, black pepper ke, terpulang.
Setelah dimasukkan telur. |
3. Dengan segera, ambil sekeping wrap dan letak atas telur dan inti karipap tu.
Biar je dia cover benda di bawah. Kalau letak 2 biji telur, telur lagi besar dari wrap dan lebih kenyang. Terpulang. |
4. Tekan-tekan dengan sudip. Kita nak telur yang masih belum dimasak di bawah tu, melekat pada wrap. |
5. Bila hujung wrap sudah terjongket sikit, makna kita boleh balikkan wrap kita.
6. Letak chees yang telah dipotong dan tutup kuali supaya cheese melt. |
Kalau versi aku, aku tak letak cheese. Kalau nak letak sos, boleh letak waktu ni. Nak letak salad ke, timun ke, tomato ke. Kesimpulannya, omelette di dalam wrap. So, ikut korang la nak buat omelette tu macamana. Aku pernah buat brocoli omelette dalam wrap, sedap! Tomato omelette pun sedap. Cendawan butang omelette pun sedap. Aku tak guna sos cili, sebab dalam sos kita tu, ada gula.
7. Lipat separuh wrap dalam kuali, tekan-tekan bagi dia lekat dan siap untuk dimakan.
8. Lebih kurang macam McDonald foldover ler. Hitam tu, ada bau hangit. Bau hangit tu la sedap. |
Yang ini baru buat pagi ni, sarapan anak ke sekolah. Dalam pinggan, yang atas guna mission wraps wholegrain, manakala yang bawah, gardenia roll-up wraps classic. |
Gardenia wrap slightly bigger than mission wrap. Sekarang ada banyak jenis wrap, garlic la, chia seed la. Kalau pergi supermarket besar, boleh termenung depan rak wrap, tak tahu nak pilih mana satu. Apa pun, terpulang pada korang nak guna mana.
Sarapan wrap aku semalam. |
Ok. Selamat mencuba. 💗
Mudah disediakan sedap dimakan
ReplyDeleteBetul tu, Wak Warisan Petani.
Delete