Lepas balik dari jalan-jalan, tengok keadaan pokok-pokok.
Ulat hijau yang comei ada di balik sawi jepun. |
Baru satu daun jadi mangsa. Kena rajin belek daun setiap hari.
Siram pokok. Seronok sebab suami tukar kepala hose getah, jadi siraman macam shower, barulah tanah tak terkeluar dari pasu. Jenuh sebelum ni, kena kepit hujung hose getah.
Kutip pucuk ulam raja untuk sendiri makan. |
Sarapan. |
Semalam ada masak bihun. Anak tanya, kenapa rupa bihun macam maggi. Sebab mak beli bihun stick, macam spagetti. Pertama kali jumpa. Kena rebus hingga lembut dulu, baru goreng. Selain bihun goreng semalam, buat telur rebus. Aku nak buat tiga suku masak. Baca komen orang kat fb, dia kata, rebus telur sampai menggelegak air dalam periuk, boleh tutup api, biarkan telur selama 4 minit. Ada kata 4 minit, ada kata 2 minit. Aku cuba 4 minit pagi tadi, siap pasang timer kat handphone. Nampaknya, telur jadi keras, hampir nak jadi hard boiled eggs. Jadi, lain kali, cuba biarkan dalam periuk selama 2 minit pula. Selain tu, makan ulam raja baru petik.
Alhamdulillah. 💗
0 comments:
Post a Comment