💜 Jumaat, 19 September 2025 💜
Cerita tentang masak-masak lagi.
![]() |
Ayam sweet sour |
Atau ayam masak masam manis. Saya guna bahagian dada ayam sepenuhnya. Potong kecil-kecil. Saya juga tidak goreng dulu, ayamnya. Lepas tumis bawang dengan halia hingga naik bau, masuk semua sekali ayam bersama sos plum, sos cili, sos tiram dan air. Masak hingga ayam empuk dan kuahnya pekat.
Kemudian, saya masak lagi satu lauk. Hari tu, telan air liur saya, bila baca Sueann masak Sambal Goreng Jawa. Jadi, saya pun buat la.
![]() |
Sambal goreng jawa. |
Versi saya. Guna apa yang ada dalam peti ais. Ada tauhu pok, fucuk, suhun, tempe dan kacang gajus. Orang guna kacang tanah, saya guna kacang gajus. Itu jer yang ada. Takpe la. Sendiri juga mahu makan. Kacang gajus tu, suami saya pula yang tolong gorengkan. Sampai hitam, kau! Lantak pi. Masuk jer.
Alhamdulillah. Sedap la, pada tekak kami. Selera sungguh kami makan pada hari tersebut.
Saya ratah sambal goreng je. Tak makan nasi. Kenyang.
Sekian laporan masak-memasak pada hari itu.
Kome sudah makan ke belum? Makan apa hari ni?
Jumpa lagi, ye. 💗
Saya orang Jawa yang dah lama tak buat sambal goreng Jawa 😄
ReplyDeleteTapi kalau saya buat memang tak pernah letak kacang tanah.