💜 Selasa, 7 Oktober 2025 💜
Saya ada beli sebiji nanas, beberapa hari lepas. Malas punya pasal, saya campur dua jenis masakan, pajeri nanas dan kari ayam.
Kalau masak pajeri nanas saja, Sulaiman tak ada lauk. Itu yang campur sekali ayam separuh ekor.
Saya suka makan nanas. Tapi minta tolong suami kupas nanas. Nak kena buang mata nanas tu, lagi.
![]() |
Masa atas dapur |
Jadi kari pekat, sebab letak kerisik. Sedap! 😋
![]() |
Side dish |
Ada timun dan sambal lada kelantan. Ubi ungu kongsi makan dengan suami.
![]() |
Telur separuh masak |
Blur pula gambar. Kami buka Intermittent Fasting dengan telur separuh masak, dua biji seorang. Suami buat roti bakar, dua keping. Saya makan telur je.
Bila banyak hari buat IF, rasa dah tak boleh makan banyak. Kongsi makan ubi ungu pun dah kenyang.
Dulu arwah mak saya buat pajeri nanas, memang terbaik! Sesekali ada rasa rindu masakan orang tua. Itu yang masak, walaupun buat cara kita. Jadilah. Alhamdulillah, rezeki pada hari itu.
Jumpa lagi, ye. 💗
Wahhh.. kahwin pulak ya pajeri nanas dengan kari ayam tu.
ReplyDeleteAduhai..Trigt pajeri nenas yg arwah mak buat =)
ReplyDeletealhamdulilah...linda tak reti buat pajeri nenas, kari, gulai ... boleh la buat, tapi tak jadi macam MIL buat...hihihi...sebab linda dari kecik memang tak makan kari nie, orang jawa makan kering2 je.. balik sekolah, ada ikan goreng, sayur bening @ tumis, sambal kicap @ smabal belacan. itu je lauk nya
ReplyDeleteboleh aje kan..kita yg buat
ReplyDeleteSedapnya pajeri nenas + kari ayam. Ya betul nak buang kulit nenas tu, part buang mata nenas yang aiihh malas.
ReplyDelete