💜 Selasa, 7 Oktober 2025 💜
Saya ada beli sebiji nanas, beberapa hari lepas. Malas punya pasal, saya campur dua jenis masakan, pajeri nanas dan kari ayam.
Kalau masak pajeri nanas saja, Sulaiman tak ada lauk. Itu yang campur sekali ayam separuh ekor.
Saya suka makan nanas. Tapi minta tolong suami kupas nanas. Nak kena buang mata nanas tu, lagi.
![]() |
Masa atas dapur |
Jadi kari pekat, sebab letak kerisik. Sedap! 😋
![]() |
Side dish |
Ada timun dan sambal lada kelantan. Ubi ungu kongsi makan dengan suami.
![]() |
Telur separuh masak |
Blur pula gambar. Kami buka Intermittent Fasting dengan telur separuh masak, dua biji seorang. Suami buat roti bakar, dua keping. Saya makan telur je.
Bila banyak hari buat IF, rasa dah tak boleh makan banyak. Kongsi makan ubi ungu pun dah kenyang.
Dulu arwah mak saya buat pajeri nanas, memang terbaik! Sesekali ada rasa rindu masakan orang tua. Itu yang masak, walaupun buat cara kita. Jadilah. Alhamdulillah, rezeki pada hari itu.
Jumpa lagi, ye. 💗
Wahhh.. kahwin pulak ya pajeri nanas dengan kari ayam tu.
ReplyDeleteHahaha... malas nak masak banyak-banyak lauk, SK. 😁
DeleteAduhai..Trigt pajeri nenas yg arwah mak buat =)
ReplyDeleteHuhu.... 🤗
Deletealhamdulilah...linda tak reti buat pajeri nenas, kari, gulai ... boleh la buat, tapi tak jadi macam MIL buat...hihihi...sebab linda dari kecik memang tak makan kari nie, orang jawa makan kering2 je.. balik sekolah, ada ikan goreng, sayur bening @ tumis, sambal kicap @ smabal belacan. itu je lauk nya
ReplyDeleteOh, gitu. Akak baru tahu yang orang jawa suka lauk kering-kering. Akak pun suka juga. Senang masak, kan.
Deleteboleh aje kan..kita yg buat
ReplyDeleteYe, ye, betul tu. 😁
DeleteSedapnya pajeri nenas + kari ayam. Ya betul nak buang kulit nenas tu, part buang mata nenas yang aiihh malas.
ReplyDeleteAlhamdulillah, sedap, Mulan.
DeleteKann... sama kita.
Waduhhhhh terus teringat udah berapa lama ye tak makan pajeri nenas. Sedapnyaaaa😋Tahniah Tot istiqamah buat IF. KSarie ni entah bila la nak menguit. Asyik menternak lemak dengan jayanya je😅
ReplyDeleteItu la. Orang tua dulu suka masak pajeri nanas ni kan, KSarie.
DeleteMekasih, saya coba. Takpe.. nanti KSarie buat zumba, kalori burn banyak.
Sayapun baru belajar masak dengan Emak. Tiba-tiba rasa hargai masa dengan Emak di dapur. Tolong apa yang patut.
ReplyDeleteBagus, NA. 👍 Sementara emak NA masih ada. Boleh belajar resepi apa patut. Jangan jadi macam saya. Masa mak ada, tak mau tanya. Bila mak dah takde, tercari-cari resepi lauk mak masak.
Delete