Skip to main content

Pergi Ipoh, singgah sarapan Seri Iskandar

Assalamualaikum, semua..... Semoga pembaca semua dalam keadaan sihat-sihat dan ceria.

Entri kali ini, saya nak cerita tentang perkara yang berlaku pada hari Khamis, 16 Oktober 2025 yang lalu. Saya dan suami nak pergi Ipoh, ambil budak Hafizan di Poli. Ha ah, sungguh bertuah budak Hafizan itu. Nak balik, kami ambil. Habis cuti, kami hantar semula. Setakat ini, dia tak pernah lagi balik sendiri naik bas, walaupun sudah semester 3, dan saya sudah terangkan cara macamana nak balik naik bas dari Ipoh ke Manjung. Saya sendiri pernah naik bas dari Ipoh, beberapa kali. Takpe la tu, nanti-nanti seru dia datang, pandailah budak tu kan.  

Pukul 9 pagi, kami bertolak dari rumah. Kami singgah di Seri Iskandar, sarapan di Warung Cha. Blogger KSarie (Bidasari) ada share tentang cafe ini di entri ini 👉 Tempat Mengopi Perak 2025 Warung Cha, Bandar Seri Iskandar, Perak.

Terpengaruh tengok tempat lawa, gambar makanan sedap, kami pun singgah ler.

Ada model kereta F1 sebagai hiasan dinding di Warung Cha, Seri Iskandar
Ada model kereta F1 dekat dinding.

Masuk-masuk cafe, terus ke kaunter, buat pesanan. Bayar, dan cari tempat duduk. Ada dua bahagian tempat duduk. Agak luas cafenya. 

Selesa untuk mengopi dan makan di Warung Cha, Seri Iskandar
Tempat yang selesa untuk makan.

Ada aircond. Sejuk. Kopi sedap.

Nasi lemak dalam pinggan klasik
Nasi lemak dalam pinggan klasik.

Suami order nasi lemak rendang daging dan americano ais. Lupa ambil gambar kopi suami. Cukup rasa nasi lemak dia. Rendang daging agak pedas sikit, tapi sedap.

Big breakfast di Warung Cha, Seri Iskandar
Saya order big breakfast.

Betul seperti KSarie buat ulasan. Memang sedap, dia punya big breakfast. Kenyang. Cukup rasa segala. Ada hashbrown, sosej, kepingan daging, cendawan, baked beans, baby tomato, scrambled egg dan roti bakar dua keping. 😋 Alhamdulillah. 

Kopi hazelnut panas di Warung Cha, Seri Iskandar
Kopi hazelnut panas untuk saya.

Dia bagi butter cookie seketul. Cantik betul kopi art dia. Kemas je. Macamana nak minum kopi cantik-cantik macam ni? Nak kacau pun tak sampai hati. Nikmat sungguh dapat pekena kopi hazelnut panas. Syorga! 😋😍

Secara keseluruhan mengopi dan makan di Warung Cha sangat memuaskan hati saya. Boleh repeat makan sini lagi lain kali, untuk cuba menu lain pula.

Harga berpatutan di Warung Cha, Seri Iskandar
RM41.70 jumlah harga sarapan.

Alhamdulillah, dapat sarapan sedap di tempat yang selesa. 

Selesai sarapan, kami teruskan perjalanan ke Ipoh untuk ambil Hafizan.

Anak kedua saya
Anak bertuah.

Masa ni, ambil anak sempena cuti Deepavali sampai minggu berikutnya. Cuaca cerah dan cantik.

Kome buat apa di hujung minggu ni? Semoga segala urusan anda semua dipermudahkan ya.

Jumpa lagi. 💗

Comments

  1. wah.. pinggan nasi lemak tu klasik..bunga kangkung. nostalgia pulak rasa

    ReplyDelete
  2. memang prince betullah hafizan ni xD dia tau parents duduk dalam perak jugak, tu yg malas nak naik bas kot hehe.
    nampak sedap big breakfast tu. murah jugak harga rm14.90 je!

    ReplyDelete
  3. Nak kena berjemput dan berantar ye anak soleh ni hehe... Belum ada geng satu bas/destinasi kot Nur...
    Sedap dan mengenyangkan big breakfast tu 👍🏻

    ReplyDelete
  4. Terima kasih perkongsiannya Nur. Nanti jalan- jalan ke rumah Abang Farid bolehlah menyinggah.

    ReplyDelete
  5. Cikkak x dtg majlis Pulara kt Lumut mlm ni last.. hehe, jgn ckp wak x bgtau sbb byk banner gantung kt tepi jln tuuh..

    ReplyDelete
  6. Ok sangat tu kalau makan di cafe harga macam tu.. nampak cantik design dalama cafe tu.. insyalah ada rezeki ke sana boleh la singgah.. seronok la pergi balik diambil dan dihantar..

    ReplyDelete
  7. Wak pun sama, kalau mandu jauh2 mesti cari kopi untuk ilangkan ngantuk

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ikan bakar daun kunyit

💙 Tarikh: Ahad, 24 Ogos 2025 💙 Saya berkebun sampai pukul 10 pagi. Berkebun ni pun satu kerja yang tak habis-habis juga. Hari ni, merumput area sini. Esok lusa tengok area sana pula rumput mulai panjang. 😁 Tapi tetap buat juga, sebab suka jaga tanaman dan ia satu aktiviti yang sihat. Berpeluh dan kadang, macam latihan angkat beban juga. Angkat pasu dan tanah ke sana sini. Alhamdulillah. Biasanya, saya gantung kuali hari Ahad. Aktiviti hari Ahad, terbongkang depan TV sambil baca suratkhabar Ahad. Kena beli Mingguan  Malaysia, yang ada sisipan Pancaindera. Baru tahu gosip artis. 🙈 Kalau masak pun hari Ahad, masak maggi. Tapi sebab nak kurangkan makanan proses, paksa diri masak juga la pada hari itu. Masak apa tu? Saya balut ikan dengan daun kunyit. Bakar dalam kuali non-stick. Tak guna minyak. Masa ni la saya terfikir, apasal la aku tak tanam pokok pisang kat rumah. Boleh juga guna daun pisang buat bakar ikan. Tapi bila mengenangkan rumah ini laluan beruks, tak jadilah nak tanam ...

Suatu Jumaat di bulan Ogos

💚 Tarikh: Jumaat, 22 Ogos 2025 💚 Masak siap-siap sebab plan nak ke Ipoh, ambil budak Hafizan (anak kedua).  Saya masak bihun goreng. Budak Sulaiman (anak bongsu) tak ikut. Sulaiman hari Jumaat, petang-petang dia selalu pergi main badminton dengan cikgu dan kawan-kawan dia. Itu yang saya sudah siap masak untuk Sulaiman. Saya, Amirul (anak pertama) p ergi Ipoh lepas suami balik kerja waktu petang.  Selepas ambil Hafizan di Poli , kami pergi Aeon Station 18 .  Tingkat atas, sudah ada Hot&Roll. Yang ini, feveret anak-anak. Kalau pergi Mydin Ipoh , selalu bungkus bawa balik. Bila sudah ada cawangan di sini, ok la. Lebih dekat.  Hot&Roll di Aeon Mall Station 18. Bungkus pizza beef prata untuk anak-anak. Jalan-jalan, singgah surau settlekan yang wajib, kemudian kami makan malam di food court.  Masa nak balik, jumpa kedai baru buka. Aeon Mall Station 18, Ipoh ni, banyak juga kedai menarik, berbanding Aeon Mall dekat rumah kami. Chloe.Co Cafe Dari luar, sa...

Salad, Kari dan Sambal

💛 Tarikh: Selasa, 23 September 2025 💛 Blog saya ni, kalau tak cerita pokok, cerita pasal masak-masak. Itu je kerja saya. 😊 Kadang-kadang sudah tak tahu nak masak apa. Bila tengok apa yang ada dalam peti ais, barulah mentol idea itu timbul di atas kepala. Aha...  Jadi pada hari tersebut, berikut adalah juadah yang saya sediakan, untuk makan tengahari juga malam. Jom tengok! Salad telur rebus . Senang saja nak sediakan salad ni. Lagi-lagi kalau ada telur rebus. Cuci bersih-bersih dan potong sayuran. Letak sos cili, sebab Amirul pun makan juga. Kalau saya makan seorang, saya tak letak sos atau apa-apa salad dressing seperti kewpie, sebab ada gula. Kari ayam. Masak separuh ekor saja. Saya masak tanpa santan. Ala-ala kari mamak. Letak juga daun kari banyak-banyak. Sekali pandang, nampak macam asam pedas ayam pun ada, dalam gambar. Sambal lada Kelantan. Sambal guna cuka, dan tiada belacan. Macam terlalu lumat pula saya kisar. Tapi ok la rasa dia, tidak terlalu pedas. Cili padi merah l...