Friday, October 3, 2025

Resepi ikan kukus simple

πŸ’› Tarikh: Khamis, 28 Ogos 2025 πŸ’›

Eh, hari tu, di entri Cerita Petola tu, saya ada bagitahu yang saya lupa ambil gambar tuaian pertama dua biji petola pertama yang keluar, kan. Rupa-rupanya, ada gambar saya ambil. Sendiri juga lupa. Hehe.. Ada juga kenangan. 

Tuaian pertama petola
Tuaian pertama petola. 😍

Sebelum ni, saya pun tak ada lah makan petola selalu. Kalau ada, makan. Kalau tak ada, tidaklah saya mencari. Ini sebab tanam sendiri dan keluar, Alhamdulillah. Boleh buat lauk. 

Ikan siakap
Ikan siakap.

Dah siap siang dan cuci. Nak masak apa, ya?

Ikan siakap kukus
Kita kukus je la

Resepi Ikan Siakap Kukus Simple

Bahan-bahan:

🐟 Ikan siakap

🐟 3 ulas bawang putih dihiris

🐟 Cili padi hijau 3 biji, dipotong kecil-kecil.

🐟 Halia dihiris halus, ikut suka citarasa masing-masing, nak guna banyak mana

🐟 Sos tiram dalam sesudu besar

🐟 Jus limau kasturi, dalam 5-6 biji

Cara Masak:

🐟 Ikan dikukus dalam pengukus.

🐟 Atas dapur, panaskan minyak masak sedikit dalam kuali.

🐟 Goreng halia yang dihiris hingga kekuningan dan naik bau. Angkat keluar.

🐟 Guna baki minyak yang ada, tumis bawang putih dan cili padi hingga kekuningan. 

🐟 Masukkan sos tiram dan jus limau kasturi. Kacau rata. Letak lada putih sikit. Saya tak letak garam. Perasa ikut citarasa masing-masing. Bila sudah menggelegak, tutup api.

🐟 Bila ikan sudah siap dikukus, bolehlah tuangkan atas ikan.

🐟 Taburkan halia yang sudah digoreng awal tadi. Boleh juga tabur daun ketumbar, kalau nak. Ikut suka sendiri juga, daun sup ke, daun bawang ke, atas ikan yang sudah siap.

🐟 Bon Appetit! πŸ˜‹

Hidangan tengahari
Hidangan pada hari tersebut

Lauk ikan siakap kukus, sayur tomato, timun dan petola dicelur (petola tanam sendiri), telur dadar bercili dan ikan keli masak lemak cili api (lauk masak hari sebelumnya, panaskan).

Alhamdulillah.

Orait. Jumpa lagi, ye. πŸ’— 

32 comments:

  1. Terliur tengok pepagi buta ini. Hehe tengok tengah lapar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengah lapar, tengok apa-apa makanan pun meleleh ailio. 😁

      Delete
  2. Masa SA diet teruk hari tu sampai hilang 11kg tu...SA selalu gak buat ikan steam..kukus dan ratah cenggitu je..kadang kukus brocolli dan bok choy atau kacang buncis...cicah je belacan...amik nasik suku senduk atau xde nasi langsung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patut SA boleh hilang banyak berat. Makan secara sihat rupanya. πŸ‘

      Delete
  3. Alamak baca post ni pagi-pagi udah kelaparan. Kena cari breakfast nampaknya niπŸ˜…Ramai pesan suruh makan yang kukus-kukus tapi itu la kan ketegaq tak boleh bawa bincang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun kalau boleh, semua benda nak kukus. Tapi, fikir selera orang lain juga, itu yang kena pelbagaikan.

      Delete
  4. sihat cara masak sayurnya. tidaklah hilang khasiat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya, itu yang paling senang. Celur sayur. 😊

      Delete
  5. Kecur sy membayangkan halia goreng ditabur atas ikan tu. Arimanya, mantap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann... huhu... pastu buang angin. 😁

      Delete
  6. ijin saya save resepnya... nanti minta istri untuk masak resep ini

    ReplyDelete
  7. lauk sihat semua ni. alhamdulillah

    ReplyDelete
  8. sedapnya menu sihat tu. nanti nak makan mcm ni la nanti.

    ReplyDelete
  9. Cie pun baru ni buat siakap kukus limau. Masam2 pedas sedap betul.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa... nanti nak ikut macam Cie, masak kukus limau pula.

      Delete
  10. Pentol tu rebus je ye... Sy suka petola tapi takde geng nak makan jadi jarang beli petola.

    ReplyDelete
  11. Masakan simple tapi sihat dan berkhasiat.

    ReplyDelete
  12. Petola celur...1st time tgk. Ammi selalu jadikan masak lemak, masak sup atau goreng

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang malas nak masak, itu senang celur saja, Ammi.

      Delete
  13. Saya sebenarnya sukaaa ikan begini kak. Tapi belum confident nak masak ikan apalagi membersihkan. Salah2 malah bau amis. Sebab tuh tiap teringin ikan, selalunya beli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuci ikan dengan air asam jawa, Fanny. Lemon atau limau pun boleh. Tepung gandum juga boleh. Insya-Allah, hilang bau hamis ikan.

      Delete
  14. Kalau di tempat saya, petola ini biasanya dimasak pakai santan. atau kuah bening.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iya, Mbak. Sama juga di Malaysia. Enak dimasak sayur lemak putih menggunakan santan. Juga, kuah bening atau masak air saja.

      Delete