Ayam bakar dan sambal

 Ada separuh ekor ayam sudah bawa keluar dari freezer dan sedia untuk dimasak.

Saya ada terbaca orang bakar ayam guna perencah nasi goreng Adabi. Nampak macam sedap, oleh itu hari tu pi kedai, saya pun beli la perencah nasi goreng tu.

Saya guna 2 paket, untuk separuh ayam.

Lumurkan perencah nasi goreng Adabi pada ayam. 

Perap lebih kurang 1 jam.

Saya bakar dalam oven.

Bakar guna air fryer pun boleh, terpulang.

Sudah siap! Ayam bakar perencah nasi goreng Adabi.

Selain tu, saya masak sambal. Inspirasi dari sambal Cuya


Cili hijau takde, saya guna cili merah. 

Jadilah, lauk buka puasa hari ni, ayam bakar dan sambal ikan bilis. 

Baik, kerja semua dah siap, barulah boleh terbongkang depan tv. 💗

18 comments:

  1. Hi Tot, hihi.. rindunya kat coretan awk. Sedap tak ayam bakar perencah nasi goreng adabi tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ke? Patut bulu mata saya selalu jatuh.
      Boleh la, SK, rasa dia. Kalau tambah madu, lagi sedap kot. Atau saya yang tak reti bakor ayam.

      Delete
  2. Ngam sangat ni…ayam bakar dan sambal tumis.
    Banyak ayam bakarnya tu, memang tak muat kalau nak guna AF.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena banyak trip la, bakor, kalau takde oven, kan.

      Delete
  3. Apa rasanya? Nak juga try kalau sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok rasanya, PH. Waktu bakor, wangi satu rumah macam bau nasi goreng. Hihi..

      Delete
  4. Sedap ke letak perapan perencah nadi goreng Adabi?
    Sayapun suka ayam dibakar. Lama tidak buat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tahan la, Na, rasanya. Sebab senang nak masak, kan, ayam bakor. Masuk oven, boleh tinggal.

      Delete
  5. ada pernh tgk gk org share perap ayam guna perencah nasi goreng tu tp tk pernh cuba

    ReplyDelete
  6. Si mcm mna rasa ayam bakar dgn perencah tu... Nk cuba juga lah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tahan sedap, encik Pengembara Masa. :D
      Sila, sila.

      Delete
  7. Oh ada 2 pek lagi perencah nasi goreng ni kat rumah tp ntahlah masih elok atau tak. Cuba buat nasi goreng guna perencah tp hmmm mcm tak kene jendgn tekak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la, baik potong bawang buat perencah sendiri, lagi sedap nasi goreng, kan? Hehe..

      Delete
  8. Harusmya memang sedaap 😍😍😍. Terbayang pula wanginya sampai sini kak 😄

    ReplyDelete

Powered by Blogger.