Tuesday, January 7, 2025

Masak apa tu?

 Pagi tadi, masak kuetiau goreng untuk sarapan.


Saya ikut resepi Che Nom, ada tumbuk ikan bilis dengan bawang. Memang harum waktu menumis. Cuma bezanya, nak bagi anak makan, saya tak letak kucai dan taugeh. Waktu entri ni ditaip, sudah habis ye, kuetiau ni. Alhamdulillah, suka bila apa kita masak, anak-anak makan habis. 

Tengahari pula, saya masak ayam goreng kunyit.


Saya tak potong ayam kecil-kecil pun. Sekembalinya Sulaiman dari sekolah, buka pintu rumah, dia tanya, mama masak ayam goreng kunyit ye? Hehe.. pandai yinni budak. 

Semalam, untuk berbuka puasa, encik suami masak nasi goreng.

Nasi goreng telor dan sosej.

Tengahari ni, panaskan nasi goreng yang tak habis semalam, makan dengan lauk ayam goreng kunyit.

My lunch today.

Alhamdulillah. Korang makan apa? Masak ke, beli? Cer share. Boleh juga dapat idea, nak masak apa esok lusa. 💗

14 comments:

  1. Hehe buat untuk anak-anak makan.
    Makan sambal sardin. Adik buat. Lauk sardin ini anak-anak adik tidak makan. Kenalah ulang makan bagi habis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye, Na. Kalau anak tak makan, buat penat je masak.
      Hehe.. tukang perabis lauk ye, Na. Sedap juga tu, sambal sardin. Dah lama saya tak buat.

      Delete
  2. Sedap2 menu tu..lapar tgk di kala tgh puasa ni

    ReplyDelete
  3. Kita baru lepas beli barang masak. Sedang kelaparan, ingat nak juga bungkus makanan tapi tengok jam dah petang, kita beli roti Aje sementara menunggu makan malam jap lagi.

    Rasanya nak masak ayam goyeng, tempe goyeng, sambal tumbuk ikan bilis dan sayur bayam tumis air Jep. 🤭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah.. sambal tumbuk ikan bilis tu bahaya, boleh buat tambah nasi. :D

      Delete
  4. Uncle masak tomyam ayam....

    Ok tipu... aunty yg masak. Huhuhu

    ReplyDelete
  5. Ikan bawal emas masak singgang dan sayur tauge goreng

    ReplyDelete
  6. Mlm td eh? x masak, perangatkan lauk mlm semalam je sbb masih ada balance lg... hari ni xtau lg nk masak apa

    ReplyDelete