Biasanya sebelum subuh, saya sediakan sarapan untuk budak Sulaiman. Hari-hari buat dua keping wrap untuk dia. Inti wrap biasanya, kepingan burger ayam atau daging bersama cheese. Hari ni, saya masak kuetiau pula. Beli satu bungkus kuetiau masa shopping semalam.
![]() |
Kuetiau goreng tanpa sayur |
Nampak tak macam banyak kuetiau dalam bekas, sebab Sulaiman sudah ceduk dari kuali, masuk pinggan dia, membukit. Minggu peperiksaan pertengahan tahun. Semoga anak-anak dapat menjawap periksa dengan baik dan tenang.
Dalam pukul 10 pagi, saya masak nasi goreng pula. Nasi dalam rice cooker yang sudah lama duduk dalam peti ais.
Letak sayur pakchoy tanam sendiri.
Tak adalah banyak pun hasil kebun kecil saya. Tapi, boleh la buat guna masak untuk keluarga sendiri.
![]() |
Sayur pak choy dan cili hijau dari kebunku. |
Alhamdulillah, rezeki hari ni.
Sibuk sikit bila balik dari balik kampung ni. Petang, baru ada peluang update blog. Belum dapat blogwalking ke blog kawan-kawan. Lipat baju saja, sudah 2 bakul. Tengok dan siram pokok lagi. Budak Amirul minta buat surat rasmi lagi, ada urusan tentang permohonan sticker kereta uitm dia, macam-macam.
Korang hari ni, makan apa?
Jumpa lagi, ye. 💗
Pakchoy tanam sendiri, bestnya nak jadi jiran Nur lah..
ReplyDeleteSaya pun nak jadi jiran Mulan. Hihi..
DeleteCie hari tu rajin tanam sayur bayam & pak choy. Kejap jela rajin tu lepas tu malas. Hihi
ReplyDeleteHihi... Bagus tu, tanam bayam dan pak choy. Senang nak makan. Saya pun tanam bayam, tak hidup. Kena cuba lagi.
DeleteHari ni SS masak ayam goreng, kobis tumis telur dengan sup ayam simple. Nampak segar betul tanaman dari kebun kak tot.
ReplyDeleteSeronok dapat merasa hasil tanaman sendirikan kak tot ^_^
Sedap tu, ayam goreng, ada sayur kobis dan sup ayam. Alhamdulillah.
DeleteYe, SS, memang puas dapat makan hasil tanam sendiri. Rasa bahagia dalam hati. Hihi..
Makan nasi lauk ikan belanak masak singgang rebus
ReplyDeleteWah, sedapnya, Wak!
DeleteCantik hasil sayur pak choy itu.
ReplyDeleteAlhamdulillah, NA. Ada sikit, kena makan dek ulat.
DeleteMasak tomyam dengan telur dadar.
ReplyDeleteSedapnya! Macam dapat idea esok nak masak apa. :)
DeleteKita baru lepas sarapan nasi lemak sambal paru ni, hehehe.
ReplyDeleteAlamak, sedapnya! :D
DeleteBagus sayur tanam sendiri...
ReplyDeleteItu je sayur daun hijau yang berjaya hidup, Sueann. :D
DeleteSayur pak choy tanam sendiri tu yg mahal 😎👍🏻
ReplyDeleteAlhamdulillah. :)
DeleteSi Abang pun kalau makan, membukit makanan dia ambil. Kita risau takut tak habis, tapi licin dimakannya. Anak² tengah membesar kan...
ReplyDeleteUntung tanam sayur sendiri, anytime boleh petik 👍🏻
Anak-anak lelaki memang makan banyak.
DeleteAlhamdulillah, PH.
bestnyaa sayur packhoy menjadi! rmh ana ni byk belalang suka makan daun sayur hehehe
ReplyDeleteAlhamdulillah. Ha ah, akak pun ada, belalang kecil. Lagi satu, ada macam rama-rama kecil warna oren, pun suka juga makan daun pak choy.
DeleteWow pakchoy tanam sendiri!
ReplyDeleteSaya kalau sayur pakchoy ni slalu buat masak tiram style cina tu je. Tkde idea lain sgt nk masak sayur style apa
Ha ah, masak tiram tu paling sedap, untuk sayur pakchoy. Akak sebab sikit benor, itu campak dalam nasi goreng.
DeleteHai, selamat pagi nur... br lepas bekfes donut, tu jer sempat sbb bgn lmbt pagi ni
ReplyDeleteHai, kakmim! Simple, sarapan donut. Sedap, tu!
Deleteseronok tanam sayur sendiri...boleh la buat makan sendiri...kalau beli , kena banyak. kita makan sikit je pun...
ReplyDeleteSetuju dengan Linda. Nak masak, guna sikit je.
DeleteMata SA tertupu kat ayat Pak Choy tanam sendiri..nanti share la kebun Tot tu...nak tengokkkk...PZ skrg tanam cili dan bendi..2 pokok ni yg bagi hasil cepat kan...
ReplyDeleteAda saya cerita di Label sawi jepun, SA.
Deletehttps://hiduptot.blogspot.com/search/label/Sawi%20jepun
Rajin, PZ. Ha ah. Boleh juga buat guna masak di dapur.
Tot ni jenis tangan hijau tanam apa semua menjadi. KSarie jeles sokmo dengan orang macam ni hehhehehe. KSarie ni tanam apa pun mampuih terbelengkang. Harapnya Tot sudi berkongsi tips menanam untuk noobs macam KSarie ni ye
ReplyDeleteTak juga, KSarie. Banyak kali cubaan untuk tanam. Tips dia, siram pokok setiap hari je. Lagi-lagi sekarang ni, panas. Lagi satu, siram dengan air basuhan beras, dia jadi subur.
Deletekuehtiaw goreng tanpa sayur mmg kalo masak gitu ..ank sennag mkn..kalo ltk sayur punya lama die dok asingkn
ReplyDeleteKan, dok asing sayur, letak tepi. :)
DeleteCuya ada cili padi yang tumbuh secara tiba2 sebab campak biji cili padi tu je.
ReplyDeleteTapi dia berbuah banyak, meriah time petik sampai bole kasi family lain jugak.
Mungkin patut consider utk tanam sayur2 lain kan. Untung boleh makann sendiri
Cubalah, Cuya. Nak makan hasil sendiri ni, kena rajin, je. :)
Deleteoklah tu ada hasil boleh buat makan...pasu ammi dok penuh dengan aloe vera je. kalau boleh buat jadi sayur takpe gak.
ReplyDeleteAlhamdulillah. Aloe vera boleh sapu kat muka, hilangkan kemerahan akibat sunburn. Hihi..
DeleteDapat petik sayur hijau segar² hasil tanaman sendiri tu best
ReplyDeleteAlhamdulillah. :)
DeleteBaru ni pun goreng Kuetiaw. Best nya Nur makan hasil tanaman sendiri.
ReplyDeleteAlhamdulillah. Sedap kan, kuetiau. :)
DeleteSedapnya kalo makan dari hasil kebun sendiri kak 😍😍😍. Tak payah beli, dan tinggal petik. Rasa pun sedap juga
ReplyDeleteBetul tu, Fanny. :)
DeleteSebungkus kuetiau tak banyak mana pun kan Kak Nur. Untuk 3 orang makan macam tu dan tak boleh tambah. hihi...
ReplyDeleteUntung betul sepokok pak choy tu boleh buat satu hidangan lauk sayur. Tak rugi menanam.
Ye la. Kalau masak 2 bungkus, tak habis. Masak sepaket, macam tak puas makan pula, Fizah. 😁
DeleteAlhamdulillah, boleh la buat campak² time menggoreng nasi.