Tuesday, May 6, 2025

Masak apa hari ni

 Biasanya sebelum subuh, saya sediakan sarapan untuk budak Sulaiman. Hari-hari buat dua keping wrap untuk dia. Inti wrap biasanya, kepingan burger ayam atau daging bersama cheese. Hari ni, saya masak kuetiau pula. Beli satu bungkus kuetiau masa shopping semalam.

Kuetiau goreng tanpa sayur

Nampak tak macam banyak kuetiau dalam bekas, sebab Sulaiman sudah ceduk dari kuali, masuk pinggan dia, membukit. Minggu peperiksaan pertengahan tahun. Semoga anak-anak dapat menjawap periksa dengan baik dan tenang.

Dalam pukul 10 pagi, saya masak nasi goreng pula. Nasi dalam rice cooker yang sudah lama duduk dalam peti ais. 


Letak sayur pakchoy tanam sendiri. 

Tak adalah banyak pun hasil kebun kecil saya. Tapi, boleh la buat guna masak untuk keluarga sendiri.

Sayur pak choy dan cili hijau dari kebunku.

Alhamdulillah, rezeki hari ni. 

Sibuk sikit bila balik dari balik kampung ni. Petang, baru ada peluang update blog. Belum dapat blogwalking ke blog kawan-kawan. Lipat baju saja, sudah 2 bakul. Tengok dan siram pokok lagi. Budak Amirul minta buat surat rasmi lagi, ada urusan tentang permohonan sticker kereta uitm dia, macam-macam. 

Korang hari ni, makan apa?

Jumpa lagi, ye. 💗

46 comments:

  1. Pakchoy tanam sendiri, bestnya nak jadi jiran Nur lah..

    ReplyDelete
  2. Cie hari tu rajin tanam sayur bayam & pak choy. Kejap jela rajin tu lepas tu malas. Hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi... Bagus tu, tanam bayam dan pak choy. Senang nak makan. Saya pun tanam bayam, tak hidup. Kena cuba lagi.

      Delete
  3. Hari ni SS masak ayam goreng, kobis tumis telur dengan sup ayam simple. Nampak segar betul tanaman dari kebun kak tot.

    Seronok dapat merasa hasil tanaman sendirikan kak tot ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap tu, ayam goreng, ada sayur kobis dan sup ayam. Alhamdulillah.
      Ye, SS, memang puas dapat makan hasil tanam sendiri. Rasa bahagia dalam hati. Hihi..

      Delete
  4. Makan nasi lauk ikan belanak masak singgang rebus

    ReplyDelete
  5. Cantik hasil sayur pak choy itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, NA. Ada sikit, kena makan dek ulat.

      Delete
  6. Masak tomyam dengan telur dadar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedapnya! Macam dapat idea esok nak masak apa. :)

      Delete
  7. Kita baru lepas sarapan nasi lemak sambal paru ni, hehehe.

    ReplyDelete
  8. Bagus sayur tanam sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu je sayur daun hijau yang berjaya hidup, Sueann. :D

      Delete
  9. Sayur pak choy tanam sendiri tu yg mahal 😎👍🏻

    ReplyDelete
  10. Si Abang pun kalau makan, membukit makanan dia ambil. Kita risau takut tak habis, tapi licin dimakannya. Anak² tengah membesar kan...
    Untung tanam sayur sendiri, anytime boleh petik 👍🏻

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak-anak lelaki memang makan banyak.
      Alhamdulillah, PH.

      Delete
  11. bestnyaa sayur packhoy menjadi! rmh ana ni byk belalang suka makan daun sayur hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Ha ah, akak pun ada, belalang kecil. Lagi satu, ada macam rama-rama kecil warna oren, pun suka juga makan daun pak choy.

      Delete
  12. Wow pakchoy tanam sendiri!
    Saya kalau sayur pakchoy ni slalu buat masak tiram style cina tu je. Tkde idea lain sgt nk masak sayur style apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah, masak tiram tu paling sedap, untuk sayur pakchoy. Akak sebab sikit benor, itu campak dalam nasi goreng.

      Delete
  13. Hai, selamat pagi nur... br lepas bekfes donut, tu jer sempat sbb bgn lmbt pagi ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai, kakmim! Simple, sarapan donut. Sedap, tu!

      Delete
  14. seronok tanam sayur sendiri...boleh la buat makan sendiri...kalau beli , kena banyak. kita makan sikit je pun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dengan Linda. Nak masak, guna sikit je.

      Delete
  15. Mata SA tertupu kat ayat Pak Choy tanam sendiri..nanti share la kebun Tot tu...nak tengokkkk...PZ skrg tanam cili dan bendi..2 pokok ni yg bagi hasil cepat kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada saya cerita di Label sawi jepun, SA.
      https://hiduptot.blogspot.com/search/label/Sawi%20jepun
      Rajin, PZ. Ha ah. Boleh juga buat guna masak di dapur.

      Delete
  16. Tot ni jenis tangan hijau tanam apa semua menjadi. KSarie jeles sokmo dengan orang macam ni hehhehehe. KSarie ni tanam apa pun mampuih terbelengkang. Harapnya Tot sudi berkongsi tips menanam untuk noobs macam KSarie ni ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak juga, KSarie. Banyak kali cubaan untuk tanam. Tips dia, siram pokok setiap hari je. Lagi-lagi sekarang ni, panas. Lagi satu, siram dengan air basuhan beras, dia jadi subur.

      Delete
  17. kuehtiaw goreng tanpa sayur mmg kalo masak gitu ..ank sennag mkn..kalo ltk sayur punya lama die dok asingkn

    ReplyDelete
  18. Cuya ada cili padi yang tumbuh secara tiba2 sebab campak biji cili padi tu je.
    Tapi dia berbuah banyak, meriah time petik sampai bole kasi family lain jugak.
    Mungkin patut consider utk tanam sayur2 lain kan. Untung boleh makann sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cubalah, Cuya. Nak makan hasil sendiri ni, kena rajin, je. :)

      Delete
  19. oklah tu ada hasil boleh buat makan...pasu ammi dok penuh dengan aloe vera je. kalau boleh buat jadi sayur takpe gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Aloe vera boleh sapu kat muka, hilangkan kemerahan akibat sunburn. Hihi..

      Delete
  20. Dapat petik sayur hijau segar² hasil tanaman sendiri tu best

    ReplyDelete
  21. Baru ni pun goreng Kuetiaw. Best nya Nur makan hasil tanaman sendiri.

    ReplyDelete
  22. Sedapnya kalo makan dari hasil kebun sendiri kak 😍😍😍. Tak payah beli, dan tinggal petik. Rasa pun sedap juga

    ReplyDelete
  23. Sebungkus kuetiau tak banyak mana pun kan Kak Nur. Untuk 3 orang makan macam tu dan tak boleh tambah. hihi...
    Untung betul sepokok pak choy tu boleh buat satu hidangan lauk sayur. Tak rugi menanam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye la. Kalau masak 2 bungkus, tak habis. Masak sepaket, macam tak puas makan pula, Fizah. 😁
      Alhamdulillah, boleh la buat campak² time menggoreng nasi.

      Delete